NEWS: "Back to the Future, Buddies" recipe for the month of October/Nov. is: Sweet Portuguese Bread.
Bake along and link up your bread. The closing date is November 30th.
NEWS: La ricetta del mese di ottobre/nov. del gruppo “Back to the Future, Buddies” è il: Pane Dolce Portoghese.
Il termine di partecipazione è il 30 novembre.

May 30, 2012

PIZZA in a Hurry! - PIZZA di Fretta!

English / Italiano



“To be or not to be?” was not the dilemma of the evening. 
“What shall I prepare for dinner?!” This was the real one!
“Homemade Pizza!!!”, answered the children in unison and promptly I regretted my “thinking aloud”.
How am I going to make an homemade pizza, ready to be eaten in less than 2 hours?
Mr. Vittorio of Vivalafocaccia.com saved my “great baker-cook mummy” reputation, publishing in youtube this video on “how to make a quick pizza dough”. It is in Italian, but if you read my blog first and then watch the video, you shouldn't have any problems in understanding it.
PS: Vittorio didn't use any kneading machine, I did.

“Essere o non essere?” non era il dilemma della serata. 
“Cosa cucinare per cena?!” era il vero problema. 
“Pizza fatta in casa!!!” risposero i bimbi all'unisono e subito mi pentii d'aver “pensato ad alta voce!” Come mettere in tavola un pizza in meno di due ore?
Grazie al video di Vittorio di Vivalafocaccia.com ci sono riuscita! E il risultato è stato grandioso!
PS: Vittorio l'ha impastata tutta a mano, io ho usato l'impastatrice.



Ingredients for a baking pan of 25 x 40 cm
160 g lukewarm water
20 g olive oil, extra virgin
15 g yeast (or 5 g of dry yeast)
5 g salt
230 g all-purpose flour 

Directions:
Grease the baking pan or cover it with parchment paper and pour some oil over the paper (I prefer the second option as it facilitates the cleaning of the pan).
Dissolve the yeast in lukewarm water, add the olive oil (photo 1) and mix well .
Add half of the flour ( photo 2) and knead with the paddle attachment to get an homogeneous batter.
Add the salt ( photo 3and the remaining flour and knead with the dough hook until you get a smooth dough.
Put the dough onto a floured surface ( photo 4) and knead it with your hands until it becomes elastic and no longer sticky.
Form a ball ( photo 5), place it in the center of the pan, and turn it over: the dough must be oiled so that it won't build a crust on its surface while rising ( photo 6).
Let it rise in the oven (with the light on) ( photo 7until it has doubled in volume, about 45-60 minutes.
In the meantime prepare the ingredients for the topping.

Ingredienti per una teglia di 25 x 40 cm
160 g acqua tiepida
20 g olio di oliva extra vergine
15 g lievito di birra (oppure 5 g lievito secco)
5 g sale
230 g farina 

Procedimento:
Oliare una teglia di 25 x 40 cm o coprirla con carta da forno ed oliare la carta (io preferisco la seconda variante il quanto mi facilita la pulizia della teglia).
Sciogliere il lievito nell'acqua tiepida, aggiungere l'olio (foto 1) e mescolare bene.
Aggiungere metà della farina (foto 2ed impastare con la frusta a foglia fino ad ottenere un impasto omogeneo.
Aggiungere il sale (foto 3) ed il resto della farina ed impastare con la frusta a gancio.
Rovesciare la pasta su un piano di lavoro infarinato (foto 4), impastarla a mano finché risulti elastica e non più appiccicosa.
Formare una palla (foto 5), disporla nel centro della teglia, e rigirarla nell'olio (foto 6): l'impasto dev'essere oliato per evitare la formazione di una crosticina sulla superficie durante la lievitazione.
Lasciare lievitare nel forno con la luce accesa fino al raddoppio di volume (foto 7), circa 45-60 minuti.
Nel frattempo preparare gli ingredienti per la farcitura.



Slowly and gently press down the dough with your fingers to spread it out (photo 1) (do not stretch it out) and season the dough as you wish.
To make the pizza as shown in the pictures:
Spread the tomato sauce over the dough, sprinkle with mozzarella cheese, add the ham (photo 2) and decorate with many many tasty vegetables (photo 3), previously shortly cooked in boiling water.
Sprinkle more mozzarella over the vegetables (photo 4), pour some oil over the pizza and season with lots of good pizza's spices. 

Baking:
In a preheated oven at 220 °C for 10-12 minutes.
Enjoy (photo 5)!! We've loved it! 

Thank you Vittorio! Many thanks for allowing me to rewrite your recipe.



Lentamente e delicatamente schiacciare la pasta per stenderla, evitando di tirarla (foto 1) e condire a piacimento. 
Per preparare la pizza raffigurata:
Spalmare la salsa di pomodoro sulla pasta, cospargere con mozzarella, aggiungere prosciutto cotto (foto 2) e decorare con tante tante buone verdure (sbollentate).
Cospargere le verdure con altra mozzarella (foto 4), versare un fino d'olio sulla pizza e condire con tante buone spezie per pizza. 

Cottura:
Nel forno preriscaldato a 220°C per 10-12 minuti 
Buon Appetito (foto 5)!! Ce la siamo proprio gustata! 
Grazie Vittorio! Tante grazie per avermi permesso di trascrivere la tua ricetta.





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8 comments:

  1. Replies
    1. Thank you yummychunklet.
      I couldn't believe how quick and light the dough was!
      Really worth trying it.

      Delete
  2. Replies
    1. Hi Mireia,
      First of all, thank you so much for visiting me during such a stressy time. I've appreciated it so much!
      This pizza is the perfect one for the exams' days: quickly and the vegetables should be good for the brain, or at least the carrots should help your eyes: you won't skip a line in your paperworks!
      All the best.

      Delete
  3. I love your artfully arranged pizza...but most of all, I want to eat it. It looks delicious!

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    Replies
    1. Hi Heather,
      it's so yummy, it's so quick and with all that vegetables it is definitely healthy :-)

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  4. Wow! this really sounds quick and easy to prepare. I am definitely going to try this. Thanks for sharing. :)

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    Replies
    1. Thank you Narayk,

      We had it tonight (again) and it's really delicious.
      The dough is thin and crisp.

      Delete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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