NEWS: "Back to the Future, Buddies" recipe for the month of June/July/August is: Brunkans Langa (Graham Flour Sourdough Bread).
Bake along and link up your bread. The closing date is August 31st.
NEWS: La ricetta del mese di giugno/luglio/agosto del gruppo “Back to the Future, Buddies” è: Brunkans Langa (Pane con lievito madre alla Farina di Graham).
Il termine di partecipazione è il 31 agosto.

Sep 18, 2012

Whole Wheat Loaves - Pane Integrale - Baking with Julia

   English / Italiano
(Thank you for clicking on the "Like" button at the end of this post, if it made your mouth water! Grazie per cliccare sul bottone "Like" in fondo al post, se vi è venuta l'acquolina!) 

So far, this is definitely my most baked recipe from Dorie Greenspan's book "Baking with Julia". The first time I've made it, it was right after having prepared some white loaves, last May. They were so astonishingly easy to  make, that I decided to carry on with the next recipe of the book: the whole wheat loaves, which I totally loved. This bread is great, this bread is good, this bread is so versatile,... this bread is forever! 

A huge thank you to all the group members of
TWD - Baking with Julia that have nominated it for our last September rendezvous! I was so looking forward to posting about it.


Sono felice di potervi finalmente presentare la mia (finora) ricetta preferita tratta dal libro “Baking with Julia” di Dorie Greenspan. Ringrazio tutti i membri del gruppo di  TWD - Baking with Julia  per averla nominata per il nostro secondo appuntamento di settembre. Erano mesi che attendevo questo momento.
La prima volta che ho preparato questo squisito pane integrale è stato in maggio, subito dopo aver sfornato il pane bianco di “Baking with Julia”. La ricetta del pane bianco  era così sorprendentemente facile, che ho deciso di preparare immediatamente anche la ricetta successiva: il pane integrale.
Questo pane é grandioso, buonissimo, estremamente versatile,... questo pane è per sempre!


Picture 1:
 I made a mixture of water, yeast, honey, and after 5 minutes added 1/2 of the 
                flours, water, oil, and malt extract to it.
Picture 2: I mixed them shortly and then 
Picture 3: added the remaining of the flour. When the dough came together I added the
                salt and went on mixing for another 10 minutes.
Picture 4: Then I turned the dough onto a lightly floured work surface, shaped it into a ball.
Picture 5: and placed it into an oiled bowl. Turned the ball around to cover its entire surface
                with oil and 
Picture 6: covered it hermetically. Then waited for about 1 1/2 h
Picture 7: for the dough to double in bulk.
Picture 8-10: After that I deflated the dough and folded it. 
Picture 11: Transferred the shaped breads into buttered pans (one lined with parchment
                 paper)
Picture 12: and let them rise in a warm place (inside the oven) covered with plastic foil.
Picture 13: When they grew over the tops of the pans (about 1 h) they were ready to be
                 baked.

Don't miss the photo gallery (please scroll down) !!

Please visit the hosting ladies, Michele of Veggie Num Nums and Teresa of The Family That Bakes Together. On their blogs you'll find this yummy recipe written in details (PS: If you haven't read my previous posts, you may be wondering why I've written the full recipe in Italian. Since the book has not been translated into Italian, TWD's administrators have kindly given me the permission to translate the recipes of the book for my Italian speaking friends, who do not understand English).

Ingredienti per due pani da circa 750 g
540 ml acqua tiepida (40°C - 46°C)
1 cucchiaio di lievito secco attivo
60 ml (82 g) miele 
490 g – 510 g farina per pane o di farina 00
490 g farina di grano integrale
1 cucchiaio (15 ml) olio di colza (o girasole)
1 cucchiaio di estratto di malto
1 cucchiaio di sale

L' impasto:
Nella ciotola della planetaria (impastatrice) munita di frusta a gancio, versare 120 ml di acqua, aggiungere il lievito e il miele. Mescolare bene e lasciare riposare l'impasto fino a quando il lievito non diventi cremoso, circa 5 minuti (l'ho preparato più volte ma il mio lievito non è mai diventato cremoso...poco importa, il pane è sempre lievitato benissimo).
In un'altra ciotola setacciare 490 g di farina per pane con tutta la farina integrale e tenere a portata di mano.
Alla miscela di lievito, aggiungere l'acqua rimanente (420 ml), l'olio, l'estratto di malto, e circa la metà della miscela di farina (foto 1).
Accendere e spegnere la planetaria un paio di volte per evitare che la farina “svolazzi” fuori dalla ciotola e una volta ottenuto un impasto omogeneo (foto 2), aggiungere il resto della farina, mescolando a bassa velocità.
Aumentare la velocità (media velocità), e di tanto in tanto fermarsi a raschiare i bordi della ciotola fino a quando l'impasto non formi un "blocco" (aggiungere fino a 2 cucchiai di farina bianca se non dovesse succedere).
Aggiungere il sale (foto 3) e continuare ad impastare a velocità media per circa 10 minuti, fino ad ottenere un impasto liscio ed elastico.
Se preferite, è possibile mescolare l'impasto nella planetaria per la metà del tempo ed impastare a mano su una superficie leggermente infarinata per 8-10 minuti.
Come per molti impasti di grano integrale, anche questo risulterà un po' appiccicoso, anche dopo aver impastato a sufficienza.

Prima lievitazione
Versare l'impasto su di una superficie leggermente infarinata, formare una palla (foto 4) e metterla in un grande recipiente imburrato o oliato (foto 5). Rigirare la palla nel recipiente per fare in modo che tutta la sua superficie sia oliata/imburrata. Coprire con della pellicola trasparente o ermeticamente e lasciare riposare (foto 6) a temperatura ambiente fino al raddoppio (circa 1 ½ ore) (foto 7).

La forma e seconda lievitazione:
Imburrare due teglie di circa 22 x 12cm
Sgonfiare l'impasto, versarlo su un piano di lavoro leggermente infarinato e dividerlo a metà.
(Foto 8-9-10). Con le mani o con l'aiuto di un mattarello schiacciare l'impasto e formare un rettangolo di 23 cm di larghezza e 30,5 cm di lunghezza con il lato corto rivolto verso l'alto.
Piegare il lato superiore fino a metà, e poi piegare il lato inferiore su quello superiore (il lato superiore toccherà ora quello inferiore). Sigillare i due lati pizzicando l'impasto e formare un rotolo.
Ruotare il rotolo in modo che la cucitura sia al centro e rivolta verso l'alto, e ripiegare le sue estremità per avere un rotolo lungo tanto quanto la teglia.
Girare il rotolo (cuciture sul fondo) e con le mani correggere la forma.
Adagiare il rotolo nella teglia cuciture sul fondo (foto 11), coprire con pellicola trasparente oliata e lasciar lievitare in un luogo tiepido (26°C) (foto 12) fino a quando l'impasto non abbia raddoppiato e sia cresciuto oltre la teglia (circa 1 ora) (foto 13). Nel frattempo, preparare il secondo pane.
Mentre i due pani lievitano nelle loro teglie, preriscaldare il forno a 190 °C.

La cottura:
Quando gli impasti sono completamente lievitati (premendo sull'impasto con un dito, il solco deve rimanere), cuocerli nel forno per 35 minuti o fino a quando non siano di color dorato e la temperatura nel centro del pane abbia raggiunto 93°C (misurabili con un termometro da cucina. E' consigliabile forare il fondo per nascondere il buchino!). Se preferite, 10 minuti prima del termine della cottura, potete togliere il pane dalla teglia e cuocerlo sulla griglia nel forno, in modo da ottenere un colore dorato su tutti i lati.
Non lasciar raffreddare il pane nella teglia ma toglierlo immediatamente una volta sfornato.
Prima di affettarlo, lasciarlo raffreddare quasi completamente su di una griglia.

Se leggete l'inglese, visitate le hosting ladies: Michele di  Veggie Num Nums  e Teresa di  The Family That Bakes Together . Sui loro blogs troverete questa ricetta gustosissima scritto in dettaglio (PS: Dato che il libro non è stato tradotto in italiano, gli organizzatori del gruppo mi hanno dato il permesso di tradurre e scrivere la ricetta al completo per tutti gli amici che non parlano inglese e che non possono così approfittare delle ricette delle "Hosting Ladies"). 

Whole Wheat Loaves PHOTO GALLERY
Mostra fotografica: pane integrale

Didn't I tell you that this bread is extremely versatile? To some of them I've added almonds and raisins, cranberries and pecans, seeds and grains...

Questi pani integrali li ho preparati seguendo la ricetta descritta sopra e aggiungendo uvetta e mandorle, cranberries e noci di pecan, semini,... (ve lo avevo detto che è molto versatile!)



The Römertopf needs to rest for 20 minutes in water before baking. It will absorb enough water to make the dough rise to infinity and beyond while baking!

Il Römertopf deve restare immerso per 3/4 nell'acqua per 20 minuti prima di essere infornato. Assorbirà l'acqua necessaria per far lievitare (verso l'infinito e oltre) il vostro pane, durante la cottura.



Playing with the shapes
Giocando con le forme


Oh yes, this was love at first bite!
Amore al primo morso!



Dove acquistare il libro: You can buy the book from:

      


I've submitted this recipe to: "Bake your own Bread"
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45 comments:

  1. Incredible variations on the bread! They all look great. It lends itself to so many additions, a total keeper.

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  2. I'm jealous that your second rise gave so much height! Jealous!

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    1. No need to be jealous with a wonderful bread like yours.
      Maybe the "power rise" is due to the malt extract (powder) I've used.... or to the Swiss climate :-)
      Thanks for visiting, Yummy Chunklet. You are number one on my "Top Commenters" list, did you notice?

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  3. I agree that this bread is a definite keeper! well done on the lovely bread!

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    Replies
    1. Lovely picture Smarkies!
      Thank you for visiting.

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  4. I agree, great bread! I have a romertopf but have never baked bread in it. what a wonderful idea, can't wait to try it.

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    1. I've never cooked in a Römertopf, but would like to learn.
      The one I have is for bread but I think that there shouldn't be any problem in using the regular one for baking.

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  5. Love all your photos--they are beautiful.

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    Replies
    1. Thank you Cindy, what a pity yours didn't meet your expectations.
      ...but your caramel apple, wow! They are a winner!

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  6. Cute! I love your bread design!

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    Replies
    1. Hi Sara, hope you'll find your favourite bread by now.
      Thank you for visiting

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  7. Wow, lots of lovely loaves! I really liked this bread too and I'm already looking forward to making it again.

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    Replies
    1. I've just seen the different shapes you made and they look great!

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  8. You really went to town with this recipe! And the Italian name of pane integrale is so descriptive.

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  9. Your enthusiasm is contagious. Great job!

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  10. Wow, I guess you have made this recipe a few times! I love all the variations; it's nice to know this dough is so versatile.

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  11. Love at first bite...that pretty much sums it up!! :)

    Carmen

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    Replies
    1. Carmen, I never find the "comment" button in your blog. Is there any?

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  12. What a wonderful bunch of photos! Great post! Blessings, Catherine www.praycookblog.com

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    Replies
    1. Thank you so much, Catherine.
      I've seen that your caramel experiment was a huge success! Well done!
      I may try it.

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  13. Great photographs and love all the varieties you made.

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  14. What great photo collages! And, I like the additions you tried.

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  15. Your loaves look great, and I love the variations! I'm definitely going to have to give those a try.

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    Replies
    1. Heather, you egg in a basket is wonderful!
      I have to make it for my children - we've never seen it before and it looks totally funny.

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  16. Carola, you certainly went out of your way with this recipe - such a long and very labor intensive post! Where on earth do you find the time for this?! My respect! The loaves all look very lovely and I like the idea with the "RÖmertopf" the best, my mum used to cook in this all the time - do you also use it for cooking?!

    Have a good week!

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    Replies
    1. Hi Andrea, blogging ruined my night-life!
      I won't tell you at which time I finally reached my bed after writing this post as it could be a cause for divorcing! LOL.
      I'd like to buy a Römertopf for cooking, as they say everything cooked in it is yummy, but I've haven't tried so far.
      The one I have is for round loaves (about 1 kg) and I love it...thinking about buying the rectangular shape, too (which would be better for toast-bread).
      PS: all your September cake recipes looks great!

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  17. Wow! All of your versions look wonderful. I want to make this again and add some seeds and grains. Your post also reminded me how good the white loaves were.

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    Replies
    1. Thank you, Jill, and welcome back to the Baking with Julia group.

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  18. I loved this one, too! And I will try some of your shaping techniques with the next loaf..love the twists and braids :)

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    Replies
    1. Thank you so much Lizzy. Can't wait to see them.

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  19. Replies
    1. Thank you, Marta.
      It's such an easy bread.

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  20. Replies
    1. Oh yes, this bread is forever!
      Thank you for visiting Spike

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  21. Im glad you enjoyed this recipe. It is a keeper!

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    Replies
    1. Thank you Flourchild. Yes, it's definitely a keeper (and it's perfect for freezing!)

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  22. So many beautiful variations, Ckay...I don't know where to begin! How 'bout I just take one of each? So happy that you've added them to the BYOB bread basket this month!

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    Replies
    1. Thank you Heather!
      Do you have a Fax?
      I'll cut a thin slice of each bread and fax them over to you :-)

      Delete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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