"Back to the Future, Buddies" recipe for the month of April is: Challah.
Bake along and link up your bread. The closing date is April 30th.

La ricetta del mese di aprile del gruppo “Back to the Future, Buddies” è: Challah.
Il termine di partecipazione è il 30 aprile.

Oct 2, 2012

Cranberry-Walnut Pumpkin Loaves - Pane alla Zucca con Noci e Cranberries (Baking with Julia)

   English / Italiano


Pumpkin here, pumpkin there,...let's put pumpkin everywhere!
The first October recipe chosen by the group "Tuesdays with Dorie-Baking with Julia" is this wonderful autumnal bread. This is everything but not a quick bread as after a 2-hour rise it needs a long overnight nap in the fridge. Plan ahead if you'd like to bake it. I like it toasted: a great breakfast bread.

Zucche di qua, zucche di la, mettiamo un po' di zucca in tutto quel che si fa! 
La prima ricetta del mese di ottobre, scelta dal gruppo "Tuesdays with Dorie-Baking with Julia" è questo squisito pane autunnale. Pane tutt'altro che veloce da fare, in quanto dopo una prima lievitazione di due ore, ha bisogno di una lunga notte di riposo in frigo. Tostato è ottimo per la prima colazione.


For the recipe written in details, please visit the hosting lady Rebecca at This Bountiful Backyardes. (PS: If you haven't read my previous posts, you may be wondering why I've written the full recipe in Italian. Since the book has not been translated into Italian, TWD's administrators have kindly given me the permission to translate the recipes of the book for my Italian speaking friends, who do not understand English).

I've baked it twice and the notes in red are the changes I've made to some ingredients:
1 teaspoon cinnamon (2 teaspoons: 2nd time)
whole wheat flour (2nd time: I've replaced 1/3 of the bread flour with it)

salt (added it only after I had kneaded in the flour for a few minutes: 1st and 2nd time)
butter (30 g of butter and 60 g of plain yoghurt: 1st and 2nd time)
sugar (1st time: I used 65 g, 2nd time: I increased the sugar amount to 120 g)
1 tablespoon of malt extract powder (1st and 2nd time)
1 teaspoon vanilla extract (1st and 2nd time)
chopped walnuts, toasted (2nd time: I added 1 tablespoon of sugar and caramelized them slightly)
cranberries: 1st time: I used 100 g of cranberries in syrup as I did not find any fresh or frozen, but it was impossible not to squeeze them. 2nd time: I used 100 g of dried cranberries, but 90 g of raisins and 100 g of dried cranberries are too much: the bread was yummy but too rich!)

Picture  1: That's a creamy yeast! (this time it worked! wow).
Picture  2: Sifting together flour, cinnamon, nutmeg and salt.
Picture  3: Mixing butter, sugar, pumpkin and egg.
Picture  4: Yeah! After adding some more flour, the dough finally came together.
Picture  5: Caramelised walnuts - walnuts and raisins
Picture  6: Ahi ahi! The massacre of the cranberries in syrup.
Picture  7: Transferred the dough into a bowl, covered and waited for the rise.
Picture  8: After two hours, look how it has risen: beautiful!
               (I think that adding the salt after the flour was a good idea!)
Picture  9: I was so pleased that the plastic sack did not explode in the fridge!
Picture 10: The 2nd time I made the loaves, I've given them a different shape.
Picture 11: Fully risen (picture of the first loaves) and ready to be baked.

Ingredienti per 2 pani di circa 20-25 cm (In rosso le mie modifiche) 
375 g - 420 g farina per panificazione (la seconda volta ne ho sostituito 1/3 con della farina integrale).
1 cucchiaino di cannella (2 cucchiaini)
1/2 cucchiaino di noce moscata grattugiata
1/2 cucchiaino di sale (aggiunto solo dopo aver aggiunto la farina ed impastato per qualche minuto)
2 cucchiai di acqua tiepida (26 - 32°C)
2 cucchiaini di lievito secco
5 cucchiai di burro non salato, a temperatura ambiente (30 g di burro e 60 g di yogurt nature)
65 g zucchero (per il primo pane ne ho utilizzati 65 g, ma non essendo risultato dolce, per il secondo pane ho aumentato a 120 g)
1 cucchiaio d'estratto di malto in polvere
225 g purea di zucca, fresca o in scatola
1 uova grande a temperatura ambiente
80 g noci a pezzettini e tostate (aggiunto 1 cucchiaio di zucchero e fatte leggermente caramellare)
90 g uvetta
100 -120 g cranberries (se congelati, scongelare e asciugare)
(Per il primo pane ho utilizzato 100 g di cranberries sciroppati – impossibile non romperli! Per il secondo pane ho utilizzato 100 g di cranberries secchi, ma 90 g di uvetta e 100 g di cranberries sono davvero troppi. Il pane risulta squisito ma molto ricco!)

Procedimento per l'impastatrice (planetaria):
Attenzione, l'impasto di questo pane deve riposare una notte nel frigorifero.

L'impasto:
In una ciotolina sciogliere il lievito nell'acqua tiepida (26-32°C) e attendere 5 minuti, fino a quando non diventi cremoso (foto 1).
In una grande ciotola mescolare la farina, la cannella, la noce moscata e il sale (foto 2).
Nella ciotola dell'impastatrice munita di frusta a foglia, sbattere il burro con lo zucchero a velocità media, fino a quando non risulti un impasto leggero e cremoso.
Aggiungere la zucca e l'uovo e mescolare bene (non preoccupatevi se l'impasto dovesse risultare “caglioso”; con l'aggiunta degli ingredienti secchi cambierà consistenza) (foto 3).
Abbassare la velocità dell'impastatrice e aggiungere il lievito. Poi, mezza tazza alla volta (120 ml), la miscela di farina.
Non appena l'impasto si solidifica, cambiare la frusta a foglia con quella a gancio (aggiungere farina (un cucchiaio alla volta) se l'impasto non dovesse solidificare – probabilmente la zucca conteneva troppa acqua).
Impastare a velocità media per circa 10 -15 minuti e di tanto in tanto, pulire i bordi della ciotola con una spatola.
All'inizio l'impasto sarà alquanto molliccio, ma col passare del tempo prenderà consistenza e rimarrà attaccato alla frusta a gancio (foto 4) (questo impasto si comporta come l'impasto per la pasta brioche).
Abbassare la velocità ed aggiungere le noci e l'uvetta, mescolando per un minuto (foto 5: la prima foto mostra le noci leggermente caramellate).
Aggiungere i cranberries e mescolare il meno possibile per evitare di schiacciarli (impossibile comunque salvarli tutti!) (foto 6).

Prima lievitazione:
Rovesciare l'impasto in una ciotola leggermente imburrata (foto 7), coprire con del cellophan e lasciar lievitare a temperatura ambiente (e lontano da correnti d'aria) per 2-3 ore o fino a quando l'impasto non abbia raddoppiato di volume (foto 8).

Riposo in frigorifero:
Non appena l'impasto sarà lievitato, sgonfiarlo, ripiegandolo su sé stesso per un paio di volte.
Avvolgerlo strettamente nella plastica e lasciarlo riposare nel frigo per una notte 
(foto 9).

La forma:
Almeno 6 ore prima della cottura, rimuoverlo dal frigo e lasciarlo coperto nella ciotola, fino a quando non abbia raggiunto la temperatura di 18°C (ci vorranno circa 3-4 ore - Non prendete scorciatoie!).
Imburrare due teglie da cakes di circa 20-25 cm
Su una superficie leggermente infarinata, dividere l'impasto in due e formare due rettangoli, mantenendo il lato corto rivolto verso l'alto.
Iniziando dall'alto, rotolare l'impasto verso il basso, premendo con la punta delle dita sulla “cucitura” per chiudere bene.
Chiudere bene l'inizio e la fine della pagnottella e porla nella teglia, cuciture verso il basso 
(foto 10).

Seconda lievitazione:
Ricoprire le teglie con uno straccio da cucina e far lievitare a temperatura ambiente ( e lontano da correnti d'aria) per circa 1 1/2 -2 ore o fino a quando l'impasto non abbia quasi raddoppiato il suo volume (foto 11).

Cottura:
Nel forno preriscaldato a 175°C, per 50-55 minuti o fino a quando non abbia raggiunto un bel colore dorato.
Sfornare, attendere 5 minuti prima di toglierlo dalla teglia e lasciar raffreddare su una griglia.
Questo pane può essere conservato a temperatura ambiente per un giorno o due o congelato nell'apposito sacchetto per 1 mese. Scongelare nel sacchetto, a temperatura ambiente.


Se leggete l'inglese, visitate la hosting Lady Rebecca di
This Bountiful Backyard. Sul suo blog troverete questa ricetta gustosissima scritto in dettaglio (PS: Dato che il libro non è stato tradotto in italiano, gli organizzatori del gruppo mi hanno dato il permesso di tradurre e scrivere la ricetta al completo per tutti gli amici che non parlano inglese e che non possono così approfittare delle ricette delle "Hosting Ladies").

Dove acquistare il libro: You can buy the book from:

      


I've submitted this recipe to: "Bake your own Bread"
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30 comments:

  1. Your loaves look fantastic! I love all the slices.

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  2. It looks good! I totally thought it would be a quick bread, so mine's not done yet! - Sara

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    1. Thank you Sara. I wish you had left your linkback... Sharlock Holmes will investigate and find you... :-)

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  3. I like that you twisted the loaf before baking. And if you don't mind, my Italian is a little rusty, but I thought "noci" were hazelnuts. Since these loaves contain walnuts, I would have expected a different word. Can you explain? Thanks!

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    1. Hi Marlise,
      noci are walnuts and nocciole are hazelnuts. Well, pretty similar.
      Thank you for visiting and commenting.

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  4. Your braided loaf is beautiful...what a good idea! I noticed you increased the sugar. I expected it to be sweeter, but I didn't really mind. I used fresh cranberries which are very tart.

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    1. Thank you Galettista.
      I finally found fresh cranberries and will probably rebake it with them.

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  5. I like your idea to substitute yogurt for some of the butter - I do that in some recipes but didn't think about trying it this time. I'll make a note for next time!

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    1. This is me: cutting down on fat as much as I can...hoping that it does not ruin the recipe too much....

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  6. Your changes are interesting. I made mine more or less as instructed only I kneaded by hand.

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    1. Thank you Julia.
      Kneading by hand...wow, you're great!

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  7. Once again your photos are amazing--they really do tell the story. I do like your changes. We love this loaf!
    Have a great week.

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    1. Oh, thank you Cindy.
      I wish you a wonderful Sunday.

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  8. Beautiful loaf! Extra cinnamon is always a good thing.

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    1. Thank you Judy. Cinnamon & Vanilla: my favourite spices.

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  9. All of your pictures are wonderful, as usual! I love the braided loaf idea. Great job! Blessings, Catherine www.praycookblog.com

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    1. Thank you Catherine, you are always so kind.

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  10. Looks great! What part of Italy do you live? My husband lived in Sicily for a few years. We love Italy! :)

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    1. Hi Jodie, thank you for stopping by.
      I am not from Italy but from Switzerland.
      Switzerland is a tiny country but we speak 4 languages: Italian, French, German and Rumantsch.

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  11. I agree... this is a plan ahead recipe. Lovely photos and descriptions!

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    1. Thank you Bread Divas.
      I'm glad your husband loved it.

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  12. Your bread turned out so well!

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  13. I am with you - let's put pumpkin everywhere :) Love the braided version of the bread! I also went with whole wheat flour all the way on this one and when doing this substitution I thought of you and how you always try to make the recipes on a healthier side.

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    1. Thank you Oven Chaos.
      I'm honored to hear you thought about me...Wow, you made my day!

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  14. Carola, I can see that you invested a ton of time and love into baking these loaves and making appropriate changes to the base recipe! All your differently styled loaves look wonderful and delicious. It is nice to see that you had so much fun with this recipe!

    Danke auch für die Wünsche zum Feiertag! Ganz liebe Grüße aus dem verregneten Bonn!

    With respect to your question (quite a while ago) as to the "DM Märkte" around here - we do have plenty and sometimes I even find the muffin liners there too - but thanks so much for the tip!

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    1. Thank you Andrea, I'm always looking forward to reading your lovely comments.
      Wish you a wonderful Sunday (yeah! We can sleep one hour longer!)

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  15. I agree this did make for good toast. :)

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MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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