NEWS: "Back to the Future, Buddies" recipe for the month of October is: Sweet Portuguese Bread.
Bake along and link up your bread. The closing date is November 10th.
NEWS: La ricetta del mese di ottobre del gruppo “Back to the Future, Buddies” è il: Pane Dolce Portoghese.
Il termine di partecipazione è il 10 novembre.

Sep 16, 2013

Ray of SunShine Bread - Pane Raggio di Sole

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...and the "Ray of SunShine Bread" was definitely the "winner of the day" at my daughter's 9th birthday party at the Zoo in Zurich. Not only was it amazing and immense but also extremely delicious.
Its little brother, a handheld fan bread, was designed by the great Sorelle Simili. The first time I'd seen it, it was on Cindystarblog and I immediately fell in love with it. Many thanks Cinzia for the great fan tutorial.


Eccolo qui, il pane “Raggio di Sole”! Apprezzatissimo da tutti gli invitati al nono compleanno di mia figlia, che come ormai saprete, si è tenuto allo Zoo di Zurigo.
Questo magnifico esemplare, non solo era immenso ma anche incredibilmente squisito. 
Il suo fratellino "Ventaglio" è stato creato dalle grandi Sorelle Simili; l'ho scoperto sul blog di Cindystarblog ed è stato un amore a prima vista. Grazie di cuore, Cinzia per l’ottimo tutorial.



Ingredients for THE FILLING:
1 kg of Brioche Bread
300 g of savory grated cheese
200 g ham finely sliced
Szechuan pepper freshly ground
Pizza seasoning (oregano, basil, thyme, rosemary, ...)

THE TOP:
1 egg, beaten for egg wash
sesame seeds

Ingredienti per LA FARCITURA:
1 kg di Pan Brioche
300 g di formaggio grattugiato piccante
200 g di prosciutto affettato finemente
pepe Szechuan, appena macinato
Condimento per pizza (origano, basilico, timo, rosmarino, ...)

LA PARTE SUPERIORE:
1 uovo sbattuto per spennellare
semi di sesamo



Directions: 
Roll out the Brioche Dough in a rectangle of about 60 x 40 cm and spread with 150 g cheese.
Distribute the ham over 2/3 of the rectangle, leaving the upper 1/3 edge empty (picture 1).
Spread the rest of the cheese and the spices over the ham.

Fold down the upper 1/3 edge (picture 2), and then carefully fold down again.
With your hands, gently press down the dough, to even the filling and seal the beginning and the end of the rectangle.

Transfer the rectangle on a baking sheet lined with parchment paper and using kitchen scissors cut stripes along the length of the rectangle (picture 3).
I had 13 stripes: 12 were used for the sun and the 13th for the roll in the center.


Cut one stripe away and roll it (as in the center of the bread).
Carefully form a circle, separating the stripes and twist each stripe, so that the filling looks up. One after the other, bend the stripes and form a nice "sun".


Brush the dough with the egg and sprinkle with seeds, then cover with plastic foil and let rise for 40 minutes.
In the meantime preheat the oven to 180°C.
Bake for 10 minutes at 180°C, then cover with parchment paper (so that it does not burn) and bake for another 10 minutes. Remove the parchment paper and bake for 2-3 more minutes.

Remove from the oven and carefully transfer on a wire to cool down.

Procedimento:
Stendere l'impasto di Pan Brioche in un rettangolo di circa 60 x 40 cm e cospargerlo con 150 g di formaggio grattugiato.
Ricoprire il rettangolo per 2/3 con prosciutto, lasciando vuoto il terzo superiore (foto 1).
Cospargere il prosciutto con 150 g di formaggio grattugiato e le spezie.

Piegare verso il basso il 1/3 senza prosciutto (foto 2), e poi con cura, piegare di nuovo.
Con le mani, premere delicatamente sul rettangolo per distribuire equamente la farcitura e sigillare l'inizio e la fine del rettangolo.

Trasferire il rettangolo su una teglia foderata di carta forno e con le forbici da cucina tagliare delle strisce lungo la lunghezza del rettangolo (figura 3).
Ho intagliato 13 strisce: 12 sono state utilizzate per formare i raggi del sole e la 13ma per il rotolino al centro.

Staccare una striscia ed avvolgerla su sé stessa (vedi centro del pane).
Con molta delicatezza, formare un cerchio separando le strisce e girare ogni strisciolina, in modo che la farcitura guardi verso l'alto.
Una dopo l'altra, piegare le strisce per dare una bella forma.


Spennellare il sole con l'uovo e cospargere di semi, poi coprire con della pellicola trasparente e lasciare lievitare per 40 minuti.
Nel frattempo preriscaldare il forno a 180°C.
Cuocere in forno per 10 minuti a 180°C, poi coprire con carta forno (in modo che non bruci) e cuocere per altri 10 minuti. Rimuovere la carta da forno e cuocere ancora per 2-3 minuti.

Sfornare e con cura, trasferire su una griglia a raffreddare.


I've submitted this recipe to:
Sweet and That's itMade with Love Mondays, hosted by Javelin Warrior
and Yeastspotting.

Dove acquistare i libri delle Sorelle Simili:

  


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5 comments:

  1. Hmmmm. yummi!

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  2. This is such a beautiful shape - and I love the stuffing for the bread! I can see why this was a favorite...

    ReplyDelete
  3. Hi Carola,
    That is a one beautiful ray of sunshine bread! With cheese and ham, sounds so delicious! Perfect with a cup of coffee. Yum!

    ReplyDelete
  4. Carola, so, there is the second part of the recipe - the filling. As I mentioned in my previous comment, the bread looks amazing - I love these kinds of artisinal breads so much! Outstanding recipe, my dear! No wonder it was such a huge hit at your daughters ninth birthday party!
    Ich wünsche euch ein wunderschönes Wochenende - looks like the weather is going to co-operate! I do hope all is well!
    Liebe Grüße aus Bonn,
    Andrea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Herzlichen Dank, Andrea for your "come back" and lovely comments.
      The weather would be sooo great if it were not for the fog. We have too much fog over here :-( Luckily the sun has finally come through.
      Have a wonderful weekend, dear Andrea.

      Delete

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