NEWS: "Back to the Future, Buddies" recipe for the month of September is: Crocodile Bread.
A wonderful challenge! Bake along and link up your bread. The closing date is September 30th.
NEWS: La ricetta del mese di settembre del gruppo “Back to the Future, Buddies” è il: Pane Coccodrillo.
Una gran bella sfida! Il termine di partecipazione è il 30 settembre.

Apr 15, 2014

Cantuccini

        English / Italiano

07.03.2014, Monday evening, 9pm... and it suddenly downed on me that I hadn't prepared the Cantuccini for our "Tuesdays with Dorie-Baking with Julia" rendezvous. Closing date: Tuesday - tomorrow!
I just couldn't believe it: I'd been waiting forever for this recipe to be nominated and when it finally had been, I'd almost "lost" it.

"The making of" is very easy", it does not require any "electrical gear" and 
despite baking them twice, the Cantuccini are very quick to make.
Back in July 2013 we baked the delicious hazelnut biscottiwhich use almost the same "baking procedure"... Don't miss the opportunity and try them as well.

In order not run out of Cantuccini too quickly, I decided to double the ingredients and to make them a bit healthier, I've substituted 1/4 of the all-purpose flour with whole wheat flour. 
Despite the 3/4 cup of sugar (150 g) they are not that sweet, so if you wish them sweeter, please increase the amount.

The Cantuccini are meant to be dipped: the traditional accompaniment is vin santo, but they are great with cappuccino, espresso, tea or hot chocolate... just as you wish!

PS: It's past midnight and I am ready to publish my post... Whaaat??!!! The recipe is not meant to be published until next week! Noooo...How could I??!! 

PPS: Wednesday, 09.04.2014: Today I've decided to make the Cantuccini again. This time I've toasted the almonds (about 10 minutes at 338°F-170°C), because it should emphasise their aroma.
Then I have added 1/4 teaspoon almond extract, 3/4 tablespoons of acacia honey, and substitute 1/4 of the flour with whole wheat flour.
Since 4 logs fit perfectly on my baking sheet I've made this recipe twice and to one half I have added 100 g of chocolate chips...yumm! two chocolately logs!!



07.03.2014, Lunedi sera, ore 21:00... e improvvisamente mi resi conto di non aver ancora preparato i Cantuccini, ricetta scelta dal nostro gruppo "Tuesdays with Dorie-Baking with Julia"... Termine di partecipazione: martedì!!
Da non crederci: stavo aspettando la "nomination" di questa ricetta da quasi "mezza eternità", e quasi quasi me la perdevo!! 

La preparazione dei Cantuccini è molto semplice, non richiede alcun "aggeggio elettrico", e sebbene siano cotti due volte (bis-cotto), sono molto veloci da fare.
Il procedimento ricorda quello dei deliziosi biscotti alle nocciole che abbiamo preparato nel mese di luglio 2013. Vi consiglio di cogliere l'occasione al volo e assaggiare anche loro!!

Per evitare di trovare la scatola vuota entro breve tempo, ho raddoppiato la dose, e per renderli un po' più sani, ho sostituito 1/4 della farina con farina integrale.
Pensavo che 150 g di zucchero rendessero i Cantuccini molto dolci, ma mi sbagliavo. Se li preferite più dolci, aumentate la dose dello zucchero di almeno 50 g. 

Il destino dei Cantuccini è "l'inzuppamento". Trandizionalmente vengono immersi nel vin santo, ma sono fantastici anche nel cappuccino, caffè, tè o cioccolata calda ... ce n'é per tutti i gusti!

PS: Mezzanotte è ormai passata e sono pronta per pubblicare il mio post... Coooosaaaaa???!!  Non posso crederci: la ricetta è da pubblicare martedi prossimo!!!! NOOOOoooooooo....

PPS: Mercoledì 
09.04.2014: Oggi ho voluto rifare la ricetta dei cantuccini, tostando leggermente le mandorle (circa 10 minuti a 170°C) per accentuare il loro sapore.
Inoltre ho aggiunto 1/4 di cucchiaino d'estratto di mandorla, 3/4 di cucchiaio di miele d'acacia e 
ho sostituito 1/4 della farina con farina integrale.
Poichè sulla teglia 4 salsicciotti ci stanno a pennello, ho raddoppiato la dose e ad una metà ho aggiunto 100 g di pepite di cioccolato... due salsicciotti cioccolatosi, gnam!


Ingredients NOT doubled (please find my changes in red):
2 cups (280 g) all-purpose flour (210 g all-purpose flour and 70 g whole wheat flour)
3/4 cup (150 g) sugar
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon cinnamon (1 teaspoon)
1/4 teaspoon salt (sea salt)
1 1/2 cups (200 g) unblanched whole almonds (the next time I will toast them even if this recipe does not require to)
3 large eggs 
2  teaspoons pure vanilla extract


Directions:
Position a rack in the center of the oven and preheat the oven to 350°F/175°C.
Line a baking sheet with parchment and keep aside.
In a large bowl combine the flours, the sugar, the baking powder, the cinnamon and the salt.
Stir in the almonds.
In a small bowl, whisk the eggs and vanilla extract together.
Then stir them into the flour mixture. The dough may seem dry at this point but it will come together as it is kneaded (my dough was never too dry. I had to add more flour or the logs wouldn't keep their shapes).
Turn the dough out onto a lightly floured work surface and knead, folding it over onto itself until it is smooth, 1 to 2 minutes.
Divide the dough in half (I’ve doubled the recipe, so I’ve divided the dough in 4 equal parts) and shape each half into 12-inch-long log (30 cm).
Gently press down on the logs to flatten them until they are about 2 inches wide (5 cm) and 1 inch high (2.5 cm).
Transfer them to the prepared pan.

First baking:
Bake the logs for about 30 minutes, or until they are slightly risen and firm to touch.
Slide the logs, parchment paper and all, off the baking sheet and onto a cooling rack.
The logs must be completely cool before you continue with the recipe.
Since they will take about 30 minutes to cool, you can either turn the oven off or leave it on for the next step.

Second baking:
When the logs have cooled completely, preheat the oven to 350°F/175°C, if necessary.
Line 2 baking sheets with parchment paper.
Working with a sharp serrated knife, cut the cooked logs diagonally into 1/4-inch-thick slices (0.6 cm).
Place the sliced cookies cut side down on the pans and bake for 10 -15 minutes, or until the biscotti are crisp and golden.
Cool on the pans.

Storing:
These biscotti will keep for up to a month in an airtight tin or plastic container.   


Ingredienti - dose NON raddoppiata (le mie modifiche in rosso):
280 g farina di frumento (210 g di farina di frumento e 70 g di farina di frumento integrale )
150 g zucchero
2 cucchiaini di lievito per dolci
1/2 cucchiaino di cannella (1 cucchiaino)
1/4 di cucchiaino di sale (sale marino)
200 g mandorle intere non pelate (sebbene la ricetta non lo richieda, la prossima volta tosterò le mandorle)
3 grandi uova
2 cucchiaini d’estratto di vaniglia 



Procedimento:
Preriscaldare il forno a 175°C.
Foderare una teglia con carta da forno e mettere da parte.
In una grande ciotola mescolare le farine con lo zucchero , il lievito per dolci, la cannella e il sale.
Incorporare le mandorle.
In una piccola ciotola, sbattere le uova con l'estratto di vaniglia. Poi versare sulla miscela di farina e mescolare (l’impasto potrà sembrare asciutto, ma migliorerà impastandolo) (il mio impasto non è mai stato asciutto, al contrario: ho dovuto aggiungere altra farina per far sì che i salsicciotti potessero mantenere la loro forma).
Versare l’impasto su una superficie leggermente infarinata e impastare per 1-2 minuti, ripiegando l’impasto su se stesso.
Dividere l'impasto a metà (avendo raddoppiato la ricetta ho diviso l'impasto in 4 parti uguali ) e formare dei salsicciotti di 30 cm di lunghezza .
Appiattirli delicatamente fino a raggiungere una larghezza di 5 cm e uno spessore di 2.5 cm, poi adagiarli nella teglia.

Prima cottura:
Cuocere i salsicciotti per circa 30 minuti, o fino a quando non siano cresciuti leggermente e resistenti al tatto.
Far scivolare la carta da forno e i salsicciotti su una griglia e lasciar raffreddare completamente.
Poichè ci vorranno circa 30 minuti per raffreddare, è possibile spegnere il forno o lasciarlo acceso per il passo successivo .
Seconda cottura:
Quando i salsicciotti sono raffreddati completamente, preriscaldare il forno a 175°C (se lo avevate spento).
Foderare due teglie con carta da forno.
Con un coltello seghettato e ben affilato, affettare i salsicciotti in diagonale. I biscotti dovrebbero avere uno spessore di 0.6 cm.
Adagiare i biscotti “sdraiandoli” sulla teglia e cuocere per 10-15 minuti, finché non siano dorati e croccanti.
Lasciarli raffreddare nella teglia.

Conservazione:
Chiusi in un barattolo ermetico, questi biscotti si conservano per un mese. 


See more recipes we've baked from the book - Qui trovate le altre ricette del libro che abbiam preparato sin'ora 

Where to buy the book: Dove acquistare il libro:




Amazon.it     


Amazon.de 

Amazon.co.uk







I've submitted this recipe to: Ho condiviso questa ricetta con:
Made with Love Mondays, hosted by Javelin Warrior









  Sign up to my free Newsletter. Iscriviti alla mia Newsletter gratuita.
To validate, please check your email (or spam folder) and press on the confirmation link. 
Per validare l'iscrizione, premi il link di conferma che riceverai per email (controllare la casella di posta indesiderata).


11 comments:

  1. I have never heard of cantuccini before but I'm very familiar with biscotti and the two cookies do seem to resemble each both. I love the double-bake process for both and I'm sure these would be delicious with a cup of hot cocoa...

    ReplyDelete
  2. Your cantuccini looks great. I am sure the chocolate must have been awesome. Really easy to put together. I also found the dough sticky and not dry at all. But hey I am not complaining because these were good.

    ReplyDelete
  3. I loved the ease of this recipe!!! I was tempted to tweak them, too...maybe next time!!!

    ReplyDelete
  4. Congrats for getting this done under the wire!

    ReplyDelete
  5. I only tweaked the recipe a little bit, with switching cardamom for cinnamon. I wanted to add chocolate chips, but did not.....this time!

    ReplyDelete
  6. glad to hear you were excited for this one! I wondered if anyone would add chocolate chips....that sounds great.

    ReplyDelete
  7. Fantastic pics! They look great. I will have to make these this weekend.

    ReplyDelete
  8. It's nice to see that you loved these too! You doubled the recipe? Wow! Your almonds look beautiful.

    ReplyDelete
  9. I haven't had time to bake this month, but I'm making these soon. I'm glad to hear they were easy and delicious.

    ReplyDelete
  10. Love you process pictures! I think the almond extract would've made a big difference. I'll have to remember that next time.

    ReplyDelete
  11. Wow - double batch?! That's a lot of cookies. I made only a third of the recipe, and got about 18 cookies. These were good, and yours look great.

    ReplyDelete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...